Nagyvilág

Botrány egy kormányzati kémprogram miatt

A német hatóságok egy alkotmányellenes kémprogrammal átvehetik az irányítást a számítógépek felett. Az ellenzék háborog.

A magát a legnagyobb európai hackerhálózatnak tartó német Chaos Computer Club (CCC) állítása szerint a német hatóságok egy olyan trójai kémprogramot használnak, amellyel alkotmányellenes figyelhetik meg az embereket. A hackerek állítása szerint a programmal egy számítógép összes adatát kikémlelhetik, követhetik, hogy milyen billentyűket ütött le a gép felhasználója. A trójaival még a mikrofonokat és a webkamerákat is irányítani lehet a távolból, így meg lehet figyelni és le lehet hallgatni azt a helyiséget, ahol a számítógép van.

A szóban forgó trójai szoftvert a bűnügyi hivatal 2007-ben fejlesztette ki a magántulajdonban lévő számítógépek, illetve mobilkészülékek ellenőrzésére. A program a számítógép távoli elérését teszi lehetővé, majd a felhasználó tudta nélkül lehet annak lementett adatait és adatforgalmát vizsgálni. A szövetségi alkotmánybíróság azonban a hatalmas felháborodás után 2008-ban rendkívül szűkre szabta a program bevetésének lehetőségeit, szigorúan beszélgetések lehallgatását engedélyezve.

A hackerek szerint a szövetségi hatóságok ezt az alkotmánybírósági döntést szegték meg a program alkalmazásával. A belügyminisztérium hétfőn a leghatározottabban cáfolta, hogy a CCC által említett módszerek alkalmazására került volna sor. A minisztérium szóvivője közölte: a hivatal tudomása szerint ilyen program a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) által sem került alkalmazásra. Ennek ellenére több kormánypárti politikus, és az ellenzéki pártok is az ügy kivizsgálását követelik.

Peter Schaar adatvédelmi biztos rendkívül nyugtalanítónak nevezte az állításokat és azonnali vizsgálatot helyezett kilátásba. Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának konzervatív elnöke is, aki a trójai program alkalmazásával kapcsolatos vádakat súlyosnak és aggasztónak nevezte.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter ugyanakkor aggasztónak nevezte a vádakat. A liberális politikus bejelentette, hogy vizsgálatot indít. “Ha bebizonyosodik, hogy az alkotmánybíróság előírásait egy új szoftver alkalmazásával nem tartották be, az végérvényesen alááshatja az állampolgárok bizalmát” – fogalmazott az FDP politikusa.

A német politika új “sztárja”, a berlini tartományi törvényhozásba a közelmúltban bejutott, az internet szabadságáért harcoló Német Kalózpárt elnöke az állításokat “szinte hihetetlennek” nevezte. Sebastian Nerz úgy vélte, hogy a vádak szerint a hatóságok egyértelműen megszegték az alkotmánybíróság rendelkezéseit. A kalózpárt vezetője Hans-Peter Friedrich belügyminiszter és Jörg Ziercke BKA-elnök azonnali lemondását sürgette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik