Nagyvilág

Szomorú Egyiptom miatt az ENSZ főtitkára

Ban Ki Mun mellett az amerikai elnöki hivatal és a Vatikán is aggodalmát fejezte ki a 26 halálos áldozatot követelő egyiptomi összecsapások miatt.

Az ENSZ-főtitkár “mély szomorúságának” adott hangot, és “minden egyiptomit arra szólított fel, hogy őrizze meg az összefogást és a 2011 elején kezdődött történelmi változások szellemét” – tolmácsolta szóvivője, Martin Nesirky. A főtitkár “felszólítja az átmeneti hatóságokat, hogy vallási hovatartozástól függetlenül, minden egyiptomi számára biztosítsák az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét” – tette hozzá.

A Kairó központjában kopt keresztény tiltakozók, muszlimok és a biztonsági erők között lezajlott vasárnapi összecsapásnak 26 halálos áldozata és közel ötszáz sebesültje volt, s ezzel a legtöbb áldozatot követelő incidens lett a Hoszni Mubarak elnök hatalmát február elején megdöntő egyiptomi tüntetéssorozat eseményei óta.

A washingtoni Fehér Ház “mélységes aggodalmát” fejezte ki, és “önmérsékletre” szólította az egyiptomiakat. “Itt az ideje, hogy minden fél visszafogottságot tanúsítson, hogy az egyiptomiak továbbhaladhassanak egy erős és egységes Egyiptom létrehozásának útján” – szögezte le nyilatkozatában Barack Obama elnök szóvivője, Jay Carney.

Leonardo Sandri, a keleti egyházakért felelős vatikáni bíboros hétfőn a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva “esztelen” erőszaknak minősítette a véres összecsapásokat. A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa reményét fejezte ki, hogy az erőszak “nem teremti meg a bizonytalanság légkörét, s nem hozza nehéz helyzetbe a kopt keresztény közösség egészét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik