Nagyvilág

Teljes káosz Kairóban

Legalább 24 halottja van az „Egyiptom nemzetbiztonságát veszélyeztető” vallási összecsapásoknak Egyiptomban.

Kijárási tilalmat kellett bevezetniük az egyiptomi hatóságoknak Kairóban, miután „teljes káoszba” fordult a kopt keresztények vasárnapi tiltakozó menete. A keresztények egy templomuk elleni támadás miatt akartak tiltakozni az állami televízió előtt, amikor elmondásuk szerint a biztonsági erők civil ruhás tagjai támadtak rájuk, ami után a rendfenntartó erők egységei is a tömegre támadtak..

Az állami televízió épületénél elkezdődött összecsapásokban hamarosan már több ezer ember vett részt. A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak az őket könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel oszlató biztonsági erőkre. Az Al Jazeera tudósítójának jellemzése szerint „teljes káosz” alakult ki az egyiptomi fővárosban.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium adatai szerint 24 ember halt meg, és 212-en sebesültek meg, köztük 86 rendfenntartó. Arról nem érkezett információ, hogy a halottak között mennyi tüntető van.

A véres összecsapások miatt hétfő reggel hét óráig tartó kijárási tilalmat rendeletek el az éjszakára Kairóban, az egyiptomi kormány pedig rendkívüli ülést tartott. A kormányfő egy televíziós beszédben kijelentette: a keresztények és muzulmánok közti feszültség Egyiptom nemzetbiztonságát veszélyezteti. A kormány közölte, hogy egy csoportnak sem engedik, hogy az ország nemzeti egységével játszadozzon. A kormány hétfőn újabb találkozót tart a kairói erőszak miatt.

A kopt keresztények Egyiptom lakosságának nagyjából tíz százalékát teszik ki, és rendszeresen panaszkodnak diszkriminációra, és egyre jobban aggódnak a Hoszni Mubarak elűzött elnök távozása óta erősödő radikális muzulmán mozgalmak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik