Nagyvilág

Bojkottálnák a választásokat az egyiptomi pártok

Meg akarják akadályozni, hogy Hoszni Mubarak betiltott pártjának egykori tagjai és támogatói egyéni körzetekből bejussanak a parlamentba.

Választási bojkottal fenyegetőzik a legnagyobb egyiptomi iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség, illetve további 59 párt és politikai mozgalom, amennyiben az országot átmenetileg irányító katonai tanács három napon belül nem módosítja a választási törvényt.

A választási szövetségbe tömörült szervezetek szerda este kiadott közös közleményükben felszólították a katonai tanácsot, vasárnapig úgy módosítsa a választási törvényt, hogy az összes parlamenti mandátum feltölthető legyen a pártlistákról. Gyakorlatilag azt akarják ezzel megakadályozni, hogy Hoszni Mubarak lemondatott elnök betiltott pártjának egykori tagjai és támogatói egyéni körzetekből bejussanak a parlamentbe a november 28-rá kitűzött parlamenti választáson.

A katonai tanács kedden döntött arról, hogy november 28-án kezdődnek meg az első parlamenti választások a Mubarak-korszak után. Az alsóházi választásokat három szakaszban, több hét alatt bonyolítják le. A felsőházi választás január 29-én kezdődik. A “népgyűlés” létszáma 504-ről 498-ra, a “súra” vagyis a szenátus létszáma 390-ről 270-re csökken. A parlament fogja megfogalmazni az ország új alaptörvényét.

Az elnökválasztás időpontját még nem tűzte ki a katonai tanács, amely az ígérete szerint akkor adja át a teljes hatalmat a civil szférának, ha Egyiptomnak már lesz demokratikusan megválasztott államfője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik