Tech

Feltörtek egy műholdat

Az Európai Űrügynökség munkatársainak nem volt más választása a kritikusan fontos műhold megmentése érdekében.

Le a kalappal, ez az igazi hackerkedés: semmi felhasználónevezés meg adathalászkodás, hanem egy az űrben keringő halott műhold újraindítása kizárólag az informatika és annak ismeretének erejével.

Az történt ugyanis, hogy a Samba névre hallgató eszköz egy négy műholdból álló rendszer egyik tagja volt, melynek elsődleges feladata a napszél elemzése és kutatása volt. A probléma abból adódott, hogy a négyes ikrek bármelyikének elvesztése a fennmaradó műholdak eredményeit bizonytalanná teszi, vagyis a kutatás folytatásához elengedhetetlen volt Samba ismételt üzembe helyezése.

A tudósok először rövidzárlatra gyanakodtak, azonban a számítógépes rendszer egyik szunnyadó szoftverének köszönhetően kiderült, hogy a fedélzeten lévő öt üzemi kapcsoló mindegyike lekapcsolt, amiről mindenki úgy tudta, hogy egy helyrehozhatatlan állapot.

Persze minden hacker jól tudja azt, hogy bármelyik informatikai rendszert rá lehet venni olyan dolgokra is, melyekről eredetileg maga sem tudta, hogy képes – és ez alól az Űrügynökség szakemberei sem voltak kivételek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik