Tech

A Facebook összejátszik a hackerekkel?

A közösségi oldal valódi értékét nem az adja, hogy 800 millió taggal rendelkezik, hanem e tagoknak a közösségi oldal biztonságába vetett bizalma.

Manapság lejárt lemeznek tűnik személyes adataink fontosságát hangsúlyozni, de mégis meg kell állnunk egy pillanatra: egy olyan korban, ahol bankok, kormányok és multinacionális cégek rendszereit látszólag játszi könnyedséggel törik fel az informatika valódi ördögei, elismerésre méltó, hogy a Facebookra még csak a gyanú árnyéka sem vetődött soha.

Pedig 800 millió ember személyes adatainak megszerzése a világ eddigi legnagyobb fogását jelentené.

A közösségi oldal azonban nem kevés pénzt áldoz arra, hogy nemcsak a világ legelismertebb biztonsági csapatát foglalkoztassa, de jó pénzt fizessen amatőr és profi hackereknek. A legnagyobb biztonság kedvéért még a konkrét csapat is biztosítva van: nem beszélnek róluk és nem engednek hozzájuk hozzáférést.

Amiről viszont tudni lehet, az a Facebook hibakereső fejvadászprogramja, ami minimum 500 dollárt fizet azoknak, akik a felfedezett biztonsági rést bejelentik a fejlesztőknek. A program működését jelzi, hogy augusztus vége óta napi 1500 dollárt utalt a közösségi oldal.

Persze vannak így is csalók és azok, akik az ilyen réseket inkább egyes emberek életének megkeserítésére használják, azonban az tény, hogy rendszerszintű problémája eddig még nem volt az oldalnak – és ez nagyrészt becsületes hackereknek köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik