Nagyvilág

Irányt vált-e a “varsói expressz”?

Lengyelország ma választ. A kérdés: folytatódik-e a jobbközép kormányzás, vagy jön a kemény jobboldal?

Parlamenti választásokat kezdődtek vasárnap Lengyelországban, amelyeknek tétje, hogy folytathatja-e a kormányzást a jobbközép liberális Polgári Platform, a PO, vagy át kell adnia a kormányrudat fő vetélytársának, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak, a PiS-nek.

Az alsóházi szejm, 460 képviselői helyéről és felsőházi szenátus 100 tagjáról egyszerre voksolnak ma a lenygelek. A pártokra 5, a koalíciókra 8 százalékos választási küszöb érvényes. Több mint 30 millió lengyel választópolgár adhatja le voksát. A külföldön élő lengyelek levélben szavazhatnak, de megteremtették a megbízott útján történő szavazás lehetőségét is.

A szavazókörletek reggel hét órakor nyitottak, s közép-európai idő szerint este kilenckor zárul a voksolás, ekkor hozzák nyilvánosságra a leszavazott választók megkérdezésén alapuló exit poll-felmérések eredményeit, míg a hivatalos eredményekre még további órákat kell várni.

A választások esélyese a Donald Tusk miniszterelnök vezette Polgári Platform, de egyes közvélemény-kutatási adatok szerint a PiS, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő pártja közel ugyanakkora támogatást élvez, és akár meglepetést is okozhat. Különösen akkor, ha a választási részvétel alacsony marad, ami a PiS-nek kedvez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik