Nagyvilág

Csörtézik a német kormány és a lengyel ellenzék

Jaroslaw Kaczynski azzal vádolja Angela Merkel kacenllárt, hogy országa leigázására készül.

Visszautasította a német kormány a lengyel ellenzéki vezető, Jaroslaw Kaczynski Angela Merkellel kapcsolatos, a választási kampányban elhangzott vádaskodásait.

Guido Westerwelle külügyminiszter szerdai nyilatkozatában konkrétan nem is reagált Kaczynksi kijelentéseire, így arra sem, hogy a volt miniszterelnök szerint Merkel Németországot imperialista nagyhatalommá akarja változtatni, és Lengyelország közvetett leigázására törne. A német külügyminiszter ehelyett azt hangsúlyozta: biztos abban, hogy a lengyel nép – rendkívül nagy többségben – értékeli a német-lengyel barátságot.

Hasonlóan fogalmazott egy rövid üzenetben a német kormányszóvivő. Steffen Seibert utalt arra, hogy a német kormány nem kommentálja a külföldi választási kampányok során elhangzottakat. Hozzáfűzte ugyanakkor: Angela Merkel kancellár csak arra törekszik, hogy tovább mélyítse a német-lengyel barátságot.

Kaczynski először egy, a közelmúltban megjelent könyvében fogalmazta meg az említett Merkel-, illetve németellenes vádaskodásokat. Állításai Berlinben nagy felháborodást keltettek, a hivatalos reagálás ennek ellenére visszafogott volt.

Német források szerint Jaroslaw Kaczynski képtelen állításokat fogalmazott meg, így a már említettek mellett azt is, hogy Angela Merkel kancellár az egykori keletnémet kommunista állambiztonság, a Stasi közreműködésével került hatalomra.

A lengyel-német kapcsolatok feszültebbé váltak a Kaczynki-testvérek lengyelországi kormányzása idején, de normalizálódtak a liberális Donald Tusk miniszterelnök hatalomra kerülése óta. Berlin és Varsó a közelmúltban ünnepelte az 1991. június 17-én aláírt, a háborús múltat végérvényesen lezáró szerződés 20-ik évfordulóját, és a két ország vezetői úgy értékelték: a lengyel-német kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók, mint most.

Német források ugyanakkor rámutattak: a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski elnöksége idején szinte rendszeresen ismétlődtek a mostanihoz hasonló, németellenes vádaskodások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik