Nagyvilág

Clinton megfenyegette az UNESCO-t Palesztina miatt

Az amerikai külügyminiszter közölte: csökkenthetik a szervezet támogatását, ha felveszi tagjai közé közel-keleti államot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán zavarba ejtőnek és megmagyarázhatatlannak nevezte az UNESCO végrehajtó tanácsának azt a döntését, amelynek értelmében a palesztinok felvételi kérelmét a szervezet közgyűlése elé terjeszti.

Clinton úgy vélte: az UNESCO-nak át kell gondolnia a dolgot. Palesztina felvétele az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO) oda vezethet, hogy az Egyesült Államok megvonja, vagy legalábbis csökkenti pénzügyi hozzájárulását a szervezet működtetéséhez – hangsúlyozta a Dominikai Köztársaságban tartózkodó külügyminiszter.

Szerinte azért megmagyarázhatatlan a döntés, mert az még azelőtt született, hogy a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelme a Biztonsági Tanács elé került volna.

Diplomáciai források szerint az 58 tagú végrehajtó tanácsban csupán négyen, Németország, Románia, Lettország és az Egyesült Államok szavazott ellene. Azzal indokolták “nem” szavazatukat, hogy a palesztinok felvétele negatívan hatna a közel-keleti békefolyamatra. 14 állam tartózkodott.

A kérelemmel az október 25-én kezdődő Közgyűlés foglalkozik majd, a tagság feltétele, hogy a tagállamok legalább kétharmada voksoljon mellette, ami diplomaták szerint minden valószínűség szerint meglesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik