Nagyvilág

Mozgósítás Izraelben és a palesztin felvételi kérelem miatt

Meg akarják akadályozni, hogy elfajuljanak a palesztin ENSZ-felvételi kérelem benyújtása miatti megmozdulások.

“Legalább szombat estig 22 ezer rendőrt mozgósítottunk a rend fenntartására az ország egész területén – mondta a rendőrségi szóvivő. – A rendőrség a második legmagasabb fokra emelte a riadókészültséget.”

A rendőröket az Izraelt Ciszjordániától elválasztó zöld vonal mentén, az izraeli arab települések környékén és a főként arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben helyezik készenlétbe. A Vörös Dávid-csillag, a vöröskereszt izraeli megfelelője is emelte riasztási szintjét.

Jeruzsálem óvárosában a rendőrség megtiltotta a belépést a Mecsetek terére az ötven év alatti férfi hívőknek, és az idősebbek közül is csak azok mehetnek oda, akik az izraeli hatóságok által kiállított jeruzsálemi lakcímkártyával rendelkeznek. A ciszjordániai lakóhellyel rendelkező palesztinok nem kereshetik fel a teret.

Az izraeli hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat a Ciszjordániában szolgáló erőknél, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított az izraeli sajtó szerint. A katonákat zavargások ellen bevethető eszközökkel, köztük helikopterről szórható hánytatószerekkel szerelték fel

Palesztinok tízezrei vonultak fel szerdán Ciszjordánia autonóm városaiban, hogy támogassák a palesztin állam ENSZ-felvételi kérelmét – ezek a legjelentősebb tömeggyűlések a területen 2005, a második intifáda (palesztin felkelés) vége óta. Szórványos összetűzések voltak Jeruzsálem és Rámalláh között, valamint Hebronban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik