Nagyvilág

Benyújtotta az ENSZ-tagfelvételi kérelmet a palesztin elnök

A palesztinok ünnepelnek, az Egyesült Államok vétóval fenyegetőzik, Izrael sajnálkozását fejezte ki.

Minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzik.

Abbász a főtitkárnak átadott levelében kérte, hogy Ban Ki Mun azonnal továbbítsa a kérelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT). A palesztinok állami státusukat az egyértelmű amerikai vétófenyegetés ellenére is a BT-vel kívánják elismertetni.

Abbász ezt követően az ENSZ-közgyűlésben mondott beszédében békekötésre biztatta Izraelt. A palesztin vezetőt nagy taps fogadta a közgyűlés üléstermében, mielőtt fellépett a szónoki emelvényre. Abbász felszólalásában elmondta, hogy a palesztinok folytatják a békés, népi ellenállást az izraeli megszállással szemben.

Ovációval, felállva üdvözölte a delegációk többsége Abbász azon bejelentését, hogy átnyújtotta a világszervezet főtitkárának a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerésére vonatkozó kérelmet. Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerése segíti a békefolyamatot, és felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el a palesztin államiságot, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. “

A palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelem benyújtásával párhuzamosan ünneplő tömegek gyülekeztek a palesztin nagyvárosokban. A megszállt Ciszjordánia politikai fővárosában, Rámalláhban, valamint Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is tízezrek vonulnak a központ felé ünnepi hangulatban. Izrael mintegy 22 ezer rendőrt mozgósított pénteken az országban, a hadsereg felfüggesztette az eltávozásokat Ciszjordániában, és három zászlóaljnyi tartalékost, közel 1500 embert mozgósított a média szerint. A katonákat tömegoszlató eszközökkel szerelték fel.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányszó szóvivője, Gidi Smerling útján sajnálkozását fejezte ki a palesztin állam ENSZ-beli elismertetésével kapcsolatos kérelem beadását, hangsúlyozva: a valódi békéhez tárgyalások, nem pedig egyoldalú lépések útján vezet az út.

Az Egyesült Államok reagálásában pedig a közel egy éve megszakadt közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésére szólította fel a palesztinokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a várakozások szerint akár hosszú hónapokra is el fogja halasztani a szavazást a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik