Nagyvilág

Beduinok ezrei tüntettek Izraelben az áttelepítésük ellen

Beduinok ezrei tüntettek csütörtökön Izraelben a tervezett áttelepítésük ellen, amely szerintük emberek tízezreit távolítja el otthonából.

– Ez a mi földünk, itt maradunk – hangoztatták a tüntetők Beér-Sevában, és “társadalmi igazságot” követeltek “mindenki számára”. A szóban forgó Praver-tervvel szerintük 30 ezer embert kényszerítenek máshová. A megmozduláson izraeli arab politikusok és izraeli emberi jogi aktivisták is részt vettek.

Izraelben mintegy 160 ezer letelepedett beduin él. Ennek fele a Negev-sivatagban olyan településeken lakik, amelyeken nincsenek közszolgáltatások, mert a hatóságok nem ismerik el falvaknak őket. A beduinok a Negev-sivatag nagy területeit a saját tulajdonuknak tartják, de ezt a követelésüket a kormány soha nem ismerte el.

A Praver-tervet szeptemberben fogadták el azzal a céllal, hogy rendezzék a Negevben lévő beduin földek helyzetét, és csökkentsék a törzsek gazdasági és szociális elmaradottságát a lakosság többi részétől. A költségvetésből 235 millió eurónyi pénzt fordítanak erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik