Nagyvilág

12 év börtönt kaphat drog miatt egy 14 éves gyerek

Az ausztrál iskolásfiút pár gramm marihuánával kapták el a szigorú drogtörvényeiről ismert Indonéziában.

Az ausztrál Daily Telegraph információi szerint a 14 éves új-dél-walesi iskolást Bali rendőrkapitányságának börtönében tartják fogva, miután kedd délután letartóztatták drogbirtoklás vádjával. A lap úgy tudja, hogy az iskolásfiúnál alig 5 gramm marihuána volt. A fiú kihallgatásakor azt állította, hogy az utcán vásárolta a drogot egy hozzálépett embertől, aki azt mondta, hogy éhezik, és kajára kell neki a pénz.

A szigorú drogtörvényeiről ismert Indonéziában sokszor kapnak el kis mennyiségű kábítószerrel ausztrál turistákat, és a héten letartóztatott fiú a legfiatalabb. A gyereket, aki szüleivel és barátaival nyaralt a szigeten, már meglátogatták a helyi ausztrál konzulátus munkatársai a rendőrségi cellában, Kevin Rudd ausztrál kormányfő pedig a külügyminisztérium legfontosabb feladatává emelte a kisfiú ügyét – írta a news.com.au.

Az esetről beszámoló ausztrál lapok emlékeztettek arra, hogy Indonéziában ismeretlen a fiatalkorúak bírósága, és a gyerekek ügyeivel is a rendes bíróságok foglalkoznak. Bali szigetén pedig egy fiatalkorúak börtöne sincsen, és a gyerekek a felnőtt börtönlakókkal vegyülve töltik a rácsok mögött eltöltött időt. Ami az indonéz törvények alapján akár 12 év is lehet drogbirtoklásért.

Egy ausztrál férfit nemrég engedtek ki indonéz börtönéből, ahol négy hónapot kellett eltöltenie, mert 0,06 gramm metamfetamint találtak nála.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik