Nagyvilág

Városligetnyi kenderültetvényt számoltak fel Mexikóban

A120 hektáros marihuánaültetvény "országos csúcsnak" számít.

A mexikói hadsereg hatalmas, 120 hektáros marihuánaültetvényre bukkant az ország északnyugati részében, s az akcióban 16 embert tartóztattak le – közölték csütörtökön katonai források.

A mexikói védelmi tárca statisztikája szerint a 120 hektáros – csaknem a budapesti Városligetnek megfelelő területű – ültetvény “országos csúcs”, kétszer nagyobb, mint az eddigi listavezető, a 2007-ben Sinaolában felszámolt marihuánaültetvény, amely “mindössze” 62 hektáros volt, vagyis majdnem 80 futballpálya nagyságú.

Alfonso Duarte Mújica tábornok, a tijuanai katonai körzet parancsnoka arról számolt be, hogy a marihuána termesztői paradicsomföldnek álcázták az ültetvényt, amelyről közel 120 tonna marihuánát takaríthattak be, amelynek feketepiaci értéke csaknem 160 millió dollár. Az ültetvény az amerikai határ közelében volt, alig két kilométerre egy országos jelentőségű főúttól.

Az Egyesült Államokba Mexikón keresztül jut be a kábítószerek nagy része, s a latin-amerikai országban mexikóvárosi becslések szerint csak 2009-ben 19 ezer tonna drogot állítottak elő. A drogkartellek viszályaiban, illetve a szervezett alvilág elleni küzdelemben a hadsereg 2006-os bevetése óta csaknem 40 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik