Nagyvilág

Vészjelzésnek hitte a Jupitert

Mentőhelikoptert és hajókat küldtek ki a tengerre Anglia partjainál, miután egy ember vészjelző fáklyának nézte a Jupitert.

A királyi vízimentő szolgálatot (RNLI) hétfő este riasztotta egy ember, aki elmondása szerint hajóról fellőtt segélykérő fáklya fényét vette észre Anglia észak-keleti partjainál – jelentette a BBC. A szolgálat azonnal mentőhajót küldött a területre, hogy megkeressék a bajba jutott hajót, és a keresésébe a királyi légierő egy helikoptere is bekapcsolódott.

A mentőalakulatok a parttól majdnem tíz kilométerre mentek ki a tengerre, de egy süllyedő, vagy bajban lévő hajót sem találtak. Ekkor újra beszéltek a bejelentést tett emberrel, és a további kérdezősködés után kiderült, hogy nem vészjelzést látott, hanem a Jupitert.

A vízimentőszolgálat egyik tagja a BBC-nek elmondta: a bolygó ebben az időszakban különösen közel van a horizonthoz, és az eset idején vékony felhőréteg növelte meg a fényét, ami miatt könnyen fáklyának lehetett nézni. A szolgálat a téves riasztás ellenére is arra kérte az embereket, hogy mindenféleképpen jelezzék, ha úgy gondolják, egy hajó bajba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik