Nagyvilág

Megdorgálta az egyház Berlusconit

Az olasz püspöki konferencia elnöke személyében már a katolikus egyház is bírálja Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt és kormányát.

Eddig még nem reagált hivatalosan az olasz kormányfő vagy környezete Angelo Bagnasco genovai bíboros hétfő esti beszédére, amely arról szólt, hogy Olaszországnak „meg kell tisztítania a levegőt” a kormányzat korrupciós ügyei és botrányai szennyétől. „Szomorú látni azt a magatartást, amely nem csak a jó erkölcsbe ütközik, de üres és léha” – mondta a bíboros.

Politikai források szerint Berlusconi „döbbenten és szomorúan” fogadta Bagnasco szavait, aki ugyan nem szólította fel lemondásra, de egyértelműen elítélte a hatalmi elitet, amelyet jobban foglalkoztat politikai túlélése, mint a közjó.

„Mindenki tudta, hogy közeledik a vihar, de senki sem várta,hogy ennyire brutálisan egyértelmű lesz” – mondta Alberto Bobbio, a befolyásos katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana (Keresztény család) egyik rendszeres szerzője.

Az egyház, amely egykor a baloldal elleni bástyát látott Berlusconiban, utolsóként csatlakozik a kormányfő távozását sürgetőkhöz. Az elmúlt hetekben elsöprő bírálatok özönét zúdították a miniszterelnökre, kezdve az olasz munkaadók csoportjától, a Confindustriától, a Fiat vezérén át az olasz sajtóig, beleértve a legtekintélyesebb napilapot, a Corriere della Serát.

A máskor oly harcias Berlusconi, vagy kormányának tagjai ezúttal némaságba burkolóznak, csaknem 24 órával a beszéd elhangzását követően sem adtak ki hivatalos nyilatkozatot. Környezetéből néhányan azzal vádolják a baloldalt, hogy politikai tőkét próbálnak kovácsolni a bíboros szavaiból, pedig azok a teljes olasz közéletre vonatkoztak.

Egyházi források szerint a főpap zöld utat kapott a Vatikántól, amely hasztalan várta Berlusconi önkéntes távozását vagy bocsánatkérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik