Nagyvilág

Titkos levélben közölte reformköveteléseit az EKB Berlusconival

Az Európai Központi Bank elnökének levele belpolitikai botrány okozott Olaszországban.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet titkos levélben írta meg Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek, hogy milyen reformokat vár el tőle a kötvényvásárlási program kiterjesztése ellenében – jelentette a Corriere della Sera. Az olasz lap információi szerint a levélben többek között önkormányzati vagyon privatizálására, számos szektor liberalizálására és az olasz munkatörvények lazítására vonatkozó előírások szerepeltek azok végrehajtási ütemezésével együtt.

A levelet – a lap szerint – Mario Draghi, az olasz központi bank jelenlegi elnöke, Jean-Claude Trichet majdani utóda is aláírta. A Corriere nem nevezte meg forrását és nem idézett a levélből.

A lapértesülésre reagáló ellenzéki képviselők élesen bírálták Berlusconi miniszterelnököt és arra szólították fel, hogy hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Egyes kritikusok szerint Olaszország az EKB fennhatósága alá került.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kormányzótanács tagjaival folytatott vasárnap esti rendkívüli tanácskozása után közölte, hogy a pénzintézet üdvözli az olasz és a spanyol kormány által bejelentett újabb, a fiskális és strukturális reformok végrehajtását célzó intézkedéseket, és ennélfogva “tevékenyen” fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját. Ez az elemzői konszenzus szerint azt jelenti, hogy a szervezet olasz, illetve spanyol államkötvények vásárlásába kezd a másodlagos kötvénypiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik