Nagyvilág

Felgyújtotta magát két tibeti szerzetes

Önégető akciójukkal a vallásszabadság korlátozása ellen tiltakoztak és a dalai lámát éltették.

A londoni Free Tibet közlése szerint a két szerzetes a Kína délnyugati részén található Szecsuán tartomány egyik buddhista kolostorában gyújtotta fel magát. A 18 és 19 éves szerzetesek akciójuk előtt vallásszabadságot követeltek, és a dalai lámát éltették. A londoni központú szervezet úgy tudja, hogy mindkét szerzetest kórházba szállították, de állapotukról semmilyen információt nem tudnak, így azt sem, hogy életben maradtak-e.

Az emigrációban élő tibetieknek az emberi jogokért és a demokráciáért küzdő központja (TCHRD) az indiai Dharamszalában kiadott közleményében annak a félelmének adott hangot, hogy a szerzetesek egyike a helyszínen belehalt sérüléseibe

A Free Tibet vezetője példanélkülinek nevezte, hogy hat hónapon belül már négy önégetéses tiltakozást hajtottak végre fiatal tibetiek. Az egyik hétfőn önmagát felgyújtó szerzetes, Lobszang Kelszang 21 éves bátyja márciusban gyújtotta fel magát, ugyanabban a szecsuáni kolostorban. A tavaszi esetre a kínai hatóságok önkényes letartóztatásokkal, házkutatásokkal, úttorlaszok felállításával és több száz buddhista szerzetes eltávolításával reagáltak – közölte a Free Tibet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik