Nagyvilág

Elzavarták a rendőröket az indiánokat védő bolíviaiak

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzből épülő autópálya tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén.

Mintegy ezer indián őslakos több mint egy hónappal ezelőtt, augusztus közepén indult útnak gyalogszerrel az amazonasi Trinidad városából, hogy 600 kilométeres út megtétele után a fővárosban, La Pazban tüntessen az autópálya-építés ellen. Szombat este érték el a félúton lévő Yucumo várost, áttörve a rendőrségi úttorlaszokon. Rövid időre szombaton feltartóztatták a közvetíteni érkező külügyminisztert, és arra kényszerítették, hogy velük együtt meneteljen az építkezés elleni tüntetésen.

A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni vasárnap az indiánokat, tartva attól, hogy összecsapnak a kormány híveivel Yucumóban. A bolíviai média szerint a csetepatéban többen megsérültek, sőt arról is keringenek hírek, hogy egy gyerek életét vesztette, ezért több városban tüntetés volt. A kormány ezt tagadta.

Az amazonasi indiánok attól tartanak, hogy a brazil pénzből épülő autópálya tönkreteszi vadász- és halászterületeiket lakóhelyük környékén, az Isiboro Sécure nemzeti parkban, ahol mintegy 50 ezer őslakos él. Felháborodásukat fokozta, hogy a baloldali Evo Morales elnök – maga is indián – a nyáron kijelentette: az utat megépítik a parkon át “akár akarják, akár nem”.

Az ügy hétfőn hajnalban váratlan fordulatot vett. Mintegy 300, kitoloncolásra összegyűjtött indiánt kiszabadítottak a közeli Rurrenabarque városka lakói, és megfutamították a rendőröket.

A polgármester beszámolója szerint a kitoloncolás hírére a lakosok a repülőtérre mentek, elállták a kifutópályát, hogy a gép ne szállhasson föl, és elkergették a rendőröket. Sérülés nem történt – mondta el Yerko Nunez a Panamericana rádiónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik