Nagyvilág

Heteken belül kezdődik a bolíviai magyar fogoly pere

Legkésőbb három héten belül megkezdődhet Bolíviában a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd pere.

Mindezt a hvg.hu-nak mondta el a csaknem két éve börtönben ülő férfi ügyvédje. A védő szerint három-négy hónap alatt döntés születhet az ügyben. A védelem arra a videofelvételre is támaszkodna majd, amelyen állítólag a titkosszolgálat megbízásából éppen lefizetik az ügy korábbi koronatanúját.

Mint ismert, a fővárosi San Pedro börtönben fogva tartott Tóásót azzal vádolják, hogy 38 másik társával együtt terrorcselekmények előkészítésében vett részt egy a bolíviai-horvát-magyar állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport tagjaként. Rózsa Florest és két társát, az erdélyi származású Magyarosi Árpádot és az ír állampolgárságú Michael Dwyert 2009 áprilisában kommandósok lőtték le Santa Cruz egyik szállodájában.

Tóásó ügyvédje úgy véli, három-négy hónapon belül döntést hozhat az ügyben, de legkésőbb jövő áprilisig mindenképpen le kell folytatni. A védő a hvg.hu-nak megerősítette, hogy több panaszt is emelt az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) emberjogi bíróságánál amiatt, hogy ügyfelei alapvető jogait megsértették. Egyebek mellett azért fordult a bírósághoz, mert Tóásót és társát több mint 18 hónapig vádemelés nélkül tartották fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik