Nagyvilág

Öt tüntetõt öltek meg Jemenben

A jemeni hadsereg egységei megtámadták a fõváros egyik terén táborozó tüntetõket és öt embert megöltek péntek éjjel - közölték szemtanúk.

Röviddel éjfél után indult meg a támadás: a Változás téren tartózkodókat különbözõ típusú fegyverekkel lõtték. A környezõ épületek tetejérõl orvlövészek is lövöldöztek.

A téren január vége óta táboroznak kormányellenes tüntetõk, azt követelve, hogy mondjon le a 33 éve hatalmon lévõ Ali Abdalláh Száleh elnök. Egy órával a hadsereg akciója után Száleh hívei megrohanták a teret és összecsaptak Ali Mohszen al -Ahmar tábornoknak, az egyik páncélos hadosztály márciusban dezertált parancsnokának csapataival.

Az öt újabb áldozattal 25-re emelkedett a pénteken meggyilkolt demonstrálók száma, vasárnap óta pedig már 120-an haltak meg erõszakos cselekményekben.

Száleh elnök pénteken tért vissza váratlanul Jemenbe Szaúd-Arábiából, ahol június eleje óta kezelték, mert súlyosan megsérült a szanaái palotája ellen intézett támadásban. Az államfõ hazatérése után tûzszünetre szólította fel az ellenzéket és a fegyveres csoportokat, válaszul azonban egész nap dörögtek a fegyverek.

A hivatalos jemeni hírügynökség egyébként úgy tudja, hogy az államfõ várhatóan vasárnap, az 1962. szeptember 26-i forradalom 49. évfordulója alkalmából fontos beszédre készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik