Nagyvilág

Az USA megvétózza a palesztin államiságot

Az Egyesült Államok hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy megvétózza a palesztin államiság elismerését, ha az terítékre kerül az ENSZ BT-ben.

Az Egyesült Államok ellenzi, hogy a palesztinok megpróbálják elismertetni az államukat New Yorkban, hiszen ezt csak az Izraellel folytatandó tárgyalások útján nyerhetik el. Ennél fogva, ha erről valamilyen szavazás lesz a Biztonsági Tanácsban, az Egyesült Államok vétóhoz folyamodik – szögezte le Victoria Nuland külügyi szóvivő.

A vétót George Mitchell volt amerikai közel-keleti különmegbízott is bizonyosra vette a washingtoni Georgetown Egyetemen tartott csütörtöki előadásában, de maga a kormányzat eddig még nem tett ilyen egyértelmű nyilatkozatot. Washington azzal érvel, hogy a palesztin fél egyoldalú lépéssel szeretne előnyhöz jutni, és ez megengedhetetlen. Nuland szóvivő szerint a próbálkozás céltalan.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője szinte azonnal reagált a washingtoni hivatalos bejelentésre. Nabil Abu Rudeina azt mondta: “elmennek a Biztonsági Tanácsba, hogy megvédjék a palesztin nép jogait és a két államra alapozott megoldás elvét”.

A szóvivő szerint ők “nem akarnak problémákat az amerikai kormányzattal, de ragaszkodnak az 1967-es határokon és az izraeli betelepítések leállításán alapuló tárgyalásokhoz”. Rudeina ezzel Barack Obama amerikai elnök nyilvánosan hangoztatott álláspontjára célzott, amelyet Izrael elutasít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik