Tudomány

Videón a közeledő műhold

Egy francia csillagász megörökítette az UARS műholdat pár nappal közelgő becsapódása előtt.

A közel hat tonnás műhold várhatóan szeptember 23-án pénteken érkezik a Föld légkörébe. Ott darabjai nagyrészt elérnek, de nem kizárható, hogy kisebb alkatrészek, törmelékek a Földre zuhannak.

A szatellit darabjai körülbelül 800 km-es körzetben hullhatnak szét, és egyelőre nem tudják megjósolni pontosan merre is esnek le a bolygó északi szélességének 57. foka és a déli szélesség szintén 57. foka között.

A szerkezet darabjai lakott területre kevés eséllyel zuhanhatnak.A NASA szerint 1 a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit megsebesítene a becsapódó részelemek valamelyike.

Theirry Legault, francia amatőr csillagász lefotózta és lefilmezte az amerikai műholdat, amint az éppen alacsony geostacionárius pályán kering. Könnyű dolga volt, mivel a “halálra készülő” szerkezet szeptember 15-én Észak-Franciaország fölött jól követhetően haladt át.

Legault egy 14 hüvelykes távcsövet használt a felvételek készítéséhez, és a saját csillagászati honlapján tette közzé azt, amit látott – többnyire egy homályos forgó objektumot, amit akár a hozzá nem értők ismeretlen eredetű repülő tárgynak is nézhetnek.

Thierry Legault filmje összevetve egy korábbi NASA által készített animációval:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik