Nagyvilág

Netanjahu tárgyalna Abbásszal New Yorkban

Az izraeli kormányfő közvetlen tárgyalások megkezdésére szólította fel a palesztin elnököt az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alatt New York-ban.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal néhány nappal azelőtt adta ki közleményét, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a tervek szerint pénteken, az ENSZ-közgyűlésben tartandó felszólalása után kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy a világszervezet ismerje el Palesztinát teljes jogú tagállamaként. Benjámin Netanjahu utalva a palesztin terve kijelentette: az egyoldalú lépések nem segítik elő a béke elérését a két nép között.

Netanjahu a közleményben felszólította Abbászt, hogy New Yorkban kezdjenek közvetlen tárgyalást a békéről, amelyet Jeruzsálemben és Rámalláhban folytathatnának. A palesztin elnök korábban jelezte, hogy kész találkozni az izraeli kormányfővel, de közölte, hogy a tagfelvételi kérelem benyújtásától nem fognak elállni.

A közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások közel egy évvel ezelőtt szakadtak meg. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy az ENSZ elismerje a palesztin államot, szerintük annak létrehozásáról kétoldalú béketárgyalásokon kellene megállapodni. A palesztinok viszont úgy vélik, az elmúlt két évtized béketárgyalásai zsákutcába jutottak. Abbász az Egyesült Államok vétóját kockáztatja azzal, hogy a Biztonsági Tanácstól kéri a palesztin állam ENSZ-beli elismerését.

Közben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: van még idő arra, hogy megoldást találjanak a palesztin államiság ENSZ-beli elismerésének kérdése körül kialakuló diplomáciai válságra. Clinton New Yorkban, helyi idő szerint hétfőn újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy “hosszú még a hét”, több nap áll rendelkezésre a probléma megoldására.

Clinton elmondta, hogy az Egyesült Államok “rendkívüli élénk” diplomáciai tárgyalásokat folytat Izraellel, a palesztinokkal és más országoknak az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba érkező vezetőivel. Megerősítette azt az amerikai álláspontot, hogy a független palesztin állam létrehozásához közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások útján kell eljutni, s ezek felújítására szólította fel a feleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik