Nagyvilág

Romák tüntettek Pozsonyban

Az erős rendőri felügyelet mellett megtartott rendezvény incidensek nélkül ért véget.

Az egyre égetőbb szociális problémákra kívánta felhívni a figyelmet az a 200-300 roma, akik a szlovák parlament és az elnöki palota előtt tüntettek szerdán Pozsonyban. A megmozdulást, amelyre az ország legszegényebb vidékeiről, így a kelet-szlovákiai cigánytelepekről is érkeztek résztvevők, Alojz Hlina vállalkozó szervezte.

Az elnöki palota előtt elmondott beszédekben konkrét javaslatok is elhangzottak, amelyekkel segíteni lehetne a társadalom peremén tengődő romákon: az őket alkalmazó vállalkozók számára adókedvezményeket kellene biztosítani, lehetővé kellene tenni számukra a fűtésre alkalmas gyorsnövésű fafajták nevelését, valamint a műanyag palackok visszaválthatóvá és gyűjthetővé tételét.

Hlina újságíróknak azt mondta, hogy a rendezvény egyik politikai párthoz sem kapcsolódik.

“Ebben az országban rengetegen értenek a focihoz, a hokihoz és a cigányproblémához is – de valójában ez nem igaz” – jelentette ki a vállalkozó. Szerinte nagyon fontos, hogy a romák most maguk mondhatták el, milyen problémák foglalkoztatják őket. Hlina tervei szerint két hét múlva a romatelepek közelében élő lakosok mondhatják el véleményüket a parlament előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik