Nagyvilág

Sterilizálnák a romákat Szlovákiában?

A munka-, szociális és családügyi minisztérium ingyen fogamzásgátlókat vagy sterilizálást ajánlana fel a szegényeknek.

A szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek szánt ingyenes fogamzásgátlást vagy sterilizálást a szlovákiai munka-, szociális és családügyi minisztérium a csoport számára szánt segítségről szóló törvényjavaslat keretében ajánlotta fel. A jogszabály mintegy 700 településre vonatkozna, amelyeken 200 ezren élnek rossz szociális feltételek között. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt minisztere, Jozef Mihál vezette tárca nem zárkózott el a vitatott terv visszavonásától.

Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint az ingyenes sterilizálási program a rasszizmussal határos és a roma lakosság elleni diszkrimináció. Miroslav Beblavy, a legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) parlamenti képviselője szerint a sterilizálás akár nemzetközi botrányt is kiválthat.

A múltban több roma asszony is azt állította, hogy a beleegyezésük nélkül sterilizálták őket. A szlovákiai bíróságok azonban nem találtak olyan esetet, amikor az orvosok megsértették volna a törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik