Belföld

Jogellenes a jászladányi iskolások elkülönítése

A bíró szerint egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak az alapítványi iskolába.

Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg szerdai jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A felülvizsgálati eljárásban született részítélet felszólítja az iskola üzemeltetőjét, hogy hagyja abba a további jogsértést. Az LB ezzel a döntésével egy kilencéves történet végére tett pontot.

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak az alapítványi iskolába. Az ítélet kimondja, hogy az alapítványi iskola létrehozása és a jászladányi önkormányzattal kötött bérleti szerződés – mellyel az önkormányzati iskola egy részét bérbe adták egy alapítványi iskolának– a roma és hátrányos helyzetű gyerekek jogellenes elkülönítését eredményezte, mellyel sérült az egyenlő bánásmódhoz fűződő joguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik