Nagyvilág

Felmentené Chiracot a párizsi ügyészség

A vádhatóság szerint nem bizonyítható, hogy volt francia elnök, még polgármestersége idején, fiktív munkahelyeket hozott volna létre.

A párizsi ügyészség Jacques Chirac és a további kilenc vádlott felmentését kérte kedden a párizsi büntetőbíróságon abban a perben, amelyben a volt francia köztársasági elnököt közpénzek elsikkasztásával és hivatali visszaéléssel vádolják illegális pártfinanszírozási ügyekben.

Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza: a feltételezések szerint a városházán létrehozott fiktív állásokon keresztül jutattak közpénzeket a Chirac által alapított és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak. Az ügyészség szerint nem állapítható meg, hogy a munkahelyek nem voltak valósak.

A vádemelést vizsgálóbírók kezdeményezték a vádhatóság ellenvetése dacára, ezért a vádat gyakorlatilag magánszemélyeknek és egy korrupcióellenes egyesületnek kell bebizonyítania a bíróság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik