Nagyvilág

Tombol az időjárás Olaszországban

Hóviharok, forgószelek, heves esőzések és több mint nyolcvanezer villámcsapás sújtotta a hétvégén Olaszországot.

Elöntött római metrómegállók, hóviharok és kicsavart fák miatt járhatatlan hágók, repülőgépet felkapó forgószél és kikötött hajókat elsodró heves viharok. Ezek jellemezték a hétvégét Olaszországban, ahol négy ember halt meg a zord időjárás miatt.

Az olasz fővárosban hat metrómegállót kellett lezárni egy időre, mert víz öntötte el azokat. Négy megállót később megnyitottak, de az A jelzésű metró két megállója zárva maradt. Az érintett szakaszon metrópótló autóbuszok közlekednek.

A palermói repülőtér negyven percig tartott zárva a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. A területen olyan erős forgószél vonult végig, hogy felkapott egy Falcon 2000-es üzleti gépet, és a helyszínen tartózkodó tűzoltók és rendőrök járművei felé repítette.

A palermói kikötőn végigvonult vihar erejére jellemző, hogy kitépte az ott állomásozó egyik komp láncait, és a járművet nekilökte egy kisebb bárkának, amely elsüllyedt. A komp nekicsapódott a Monmouth angol torpedórombolónak is, de a hadihajóban nem keletkeztek károk. A kompnak az eleje horpadt csak be.

Eközben Olaszország északi részén a hóviharok és a kicsavart fák több hágót eltorlaszoltak.

Vasárnap a zord időjárás négy ember halálát okozta. Két genovai hegymászót egy földomlás temetett maga alá, egy német állampolgárságú idős nő hegyi baleset áldozata lett, egy negyvenes éveiben járó milánóit pedig egy parkban agyoncsapott egy villám. Észak-Olaszországban 24 órán belül több mint nyolcvanezer helyen csapott le villám, ami az éves átlag egyhatoda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik