Nagyvilág

Dánia visszaállítja a határellenőrzést

Dánia felújítja a szúrópróbaszerű vámvizsgálatokat a Németországgal és Svédországgal közös határon. Az EU élesen bírálta a lépést.

A dán kormány a jobboldali populista Dán Néppárt (PPD) nyomására májusban jelentette be, hogy visszaállítja a vámellenőrzést a német és a svéd határon. A szúrópróbaszerű vámellenőrzéseket a jövő héten kezdik el, miután a dán parlament pénzügyi bizottsága pénteken 9-8 arányban megszavazta a javaslatot.

Az Európai Parlament néppárti frakciójának helyettes vezetője teljesen elfogadhatatlannak nevezete a lépést, amely szerinte korlátozza az utazás szabadságát, és aláássa a schengeni rendszert. Dániában az ellenzéki pártok mellett a gyáriparosok szövetsége is aggodalmának adott hangot, mondván, a lépés káros hatással lehet az áruforgalomra.

Lene Espersen dán külügyminiszter azzal védekezett, az intézkedés elsődleges célja a csempészés megakadályozása, többek között a fegyver- és kábítószer-szállítmányok feltartóztatása.

A Lars Lökke Rasmussen vezette dán konzervatív-liberális kisebbségi kormány a dán parlamentben, a Folketingben rá van utalva a jobboldali populista Dán Néppártra. A skandináv országban négy és fél hónapon belül parlamenti választásokat tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik