Nagyvilág

Komoly harcok egy lezuhant repülőért

Lezuhant egy amerikai pilóta nélküli kémrepülőgép Pakisztánban, a roncsokért komoly harcok folynak.

A drón az al-Kaida terrorszervezet fellegvárának számító Dél-Vazirisztánban zuhant le, a terület székvárosától, Vanától mintegy 80 kilométerre északra. A balesetet az első hírek szerint feltehetően műszaki hiba okozta. Később azonban az afganisztáni kormányzat ellen küzdő, s Pakisztán egyes körzeteit hátországukként használó tálibok azt állították, hogy ők lőtték le a repülőgépet.

A pakisztáni hírszerzés egyébként tálibok beszélgetéseit lehallgatva szerzett tudomást az esetről. A gép roncsait tálibok szedték össze. A pakisztáni haderő egységeket küldött ki a roncsok visszaszerzésére: a hadsereg katonái és a tálibok között harcok kezdődtek.

Alig egy hónap leforgása alatt ez már a második drónbaleset Pakisztánban. Augusztus végén a délnyugati Csaman városnál csapódott be egy ilyen kémrepülőgép.

A drónok kamerákkal és rakétákkal felszerelt, távirányítású repülőgépek. Az Afganisztánban állomásozó amerikai hadsereg ilyenekkel figyeli és támadja a Pakisztán területén rejtőzködő szélsőséges fegyvereseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik