Nagyvilág

Csinos, fiatal nő lett Pakisztán új külügyminisztere

A 34 éves Hina Rabbani Hár ezt megelőzően kilenc hónapig külügyminiszter-helyettes volt.

Pakisztánnak történetében először női külügyminisztere lett kedden, egyúttal az eddigi legfiatalabb politikus ebben a tisztségben. A miniszteri posztot február óta nem töltötte be senki, mert a tárca előző birtokosa, Sah Mehmud Kuresi összekülönbözött a kormánypárttal.

Hina Rabbani Hár, az új miniszter Faruk Naik ügyvezető államfő előtt tette le az esküt, mert Aszif Ali Zardari elnök Afganisztánban tárgyal.

Bár a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto kétszer is volt miniszterelnök, a magas rangú kormánytisztségeket általában férfiak töltik be Pakisztánban.

Az új külügyminiszter alig néhány nap múlva a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) indonéziai tanácskozásán találkozik Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel, majd Újdelhibe utazik, és tárgyal indiai hivatali kollégájával, S.M. Krisnával a két ország közötti békefolyamat részeként. A folyamat a 2008-as mumbai terrortámadás után megakadt, mert India vádja szerint a merénylők Pakisztánban készültek fel a támadásra, és csak az idén újították fel a tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik