Nagyvilág

Amerikai robotrepülők öltek Pakisztánban

A hírek szerint legalább öt iszlamista lázadóval végeztek a gépekről kilőtt rakéták.

Amerikai pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakéták végeztek radikális iszlamista lázadókkal hétfőn Pakisztán északnyugati részén, az Afganisztánnal határos törzsi övezetben – közölték helyi titkosszolgálati forrásból.

A beszámolók szerint két támadás történt Kurram járásban, ahol eddig ritkák voltak az efféle akciók.

Előbb egy járművet ért találat, majd néhány perccel később egy házat. Hírek szerint heten vesztették életüket, köztük öt feltételezett lázadó.

Nevük elhallgatását kérő hírszerzési források szerint egy hírhedt radikális iszlamista vezető, Dzsaláluddin Hakkani emberei voltak az amerikai rakétatámadás célpontjai. Hakkani hálózata északnyugat-pakisztáni támaszpontokról hajt végre támadásokat az amerikai haderő ellen Kelet-Afganisztánban, Hoszt tartományban és környékén.

Az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi övezetben a CIA rendszeresen támadja pilóta nélküli repülőgépekről az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat és a tálib ellenállás fegyvereseit. Június eleje óta hírek szerint még a korábbinál is gyakoribbak az ilyen akciók; az elmúlt három hétben nagyjából félszáz fegyveres vesztette életét ezekben.

Az elmúlt négy évben több mint 4400-an haltak meg radikális iszlamisták által elkövetett merényletekben szerte Pakisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik