Nagyvilág

Ezrek tüntettek a kettős állampolgárságért Révkomáromban

A nagygyűlés résztvevői azt követelték, hogy Szlovákia ismét tegye lehetővé a kettős állampolgárságot.

A civil szervezetek kezdeményezésére tartott csütörtök délutánin nagygyűlésen nagyjából 3500 ember jelent meg a szlovákiai Révkomáromban. A kettős állampolgárság visszaállítása mellett kárpótlást követeltek azoknak, akiket a tavaly elfogadott – a résztvevők szerint alkotmányellenes – állampolgársági törvény alapján a hatóságok zaklattak.

Az eseményen felszólalt Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, aki kijelentette: “nem akarjuk szétverni Szlovákiát, építeni akarjuk, de úgy, hogy akadály nélkül felvehessük egy másik európai uniós ország állampolgárságát”.

Szintén felszólalt Gubík László, aki elsőként jelentette be nyíltan, hogy felvette a magyar állampolgárságot. “Nem csak az én ügyemről, nem csak a magyarok ügyéről, közös ügyről van szó” – jelentette ki.

Hasonlóan fogalmazott Miroslav Kusy, a pozsonyi Komensky Egyetem volt rektora, valamint Grigorij Meseznikov, a neves szlovák politológus is, akik a nagygyűlésen elhangzott beszédükkel nyíltan kiálltak a magyarok jogai mellett. “Ez nem csak a magyarok ügye” – szögezte le Kusy. “Számomra elfogadhatatlan, hogy az állam megfossza állampolgárait állampolgárságuktól. Ez alkotmányellenes” – hangsúlyozta Meseznikov.

A több mint háromórás rendezvény a magyar himnusz eléneklésével, incidensek nélkül ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik