Nagyvilág

Túl kicsi börtöncella miatt kapott kártérítést

Olaszországban most először született ilyen ítélet, és a leccei börtön rabjai közül máris további negyvenen nyújtottak be kártérítési kérelmet.

Embertelen börtönkörülményekért ítélt kártérítést egy olasz bíróság egy szabadult elítéltnek. Az összeg ugyan csekély, de lehetőséget nyitott az olaszországi büntetés-végrehajtási intézetek több mint hatvanezer lakója számára.

Lopásért töltött egy hónapot a dél-olaszországi Lecce börtönében a huszonnyolc éves tunéziai férfi. Amikor távozott, ügyvédet fogadott és bírósághoz fordult, részletesen beszámolva büntetése körülményeiről. Egy tizenegy négyzetméteres cellában raboskodott, ahol egy kicsi ablak, egy vécé volt, napi egy óra fűtés a hidegebb időben, és az, aki a háromszintes ágy legtetején aludt, alig fél méterre volt a mennyezettől.

Az embertelennek minősített körülmények miatt a bíróság kétszázhúsz eurós kártérítés kifizetésére kötelezte a börtönt a rabnak okozott egzisztenciális kárért. Csekély összeg, de súlya annál nagyobb – hangoztatta az olasz sajtónak a rab ügyvédje.

Olaszországban most először született ilyen ítélet, és a leccei börtön rabjai közül máris további negyvenen nyújtottak be kártérítési kérelmet. A hétszáz férőhelyes leccei Borgo San Nicola börtönében több mint ezerháromszáz rab tölti büntetését.

Ugyanez a helyzet mind a kétszáz olaszországi börtönben: a negyvenháromezer főt befogadni képes fegyintézetekben idén júliusban hatvanháromezernél is több volt a rabok száma, akiknek több mint fele még tárgyalása kezdetére várt. Ennyi rab a második világháború óta nem volt az olasz börtönökben. Tavaly hatvanhárom rab lett öngyilkos az olasz börtönökben – olvasható a Szent Egyed közösségnek az itáliai börtönhelyzetről idén nyáron közölt jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik