Nagyvilág

Állami állásokat keresnek a volt Stasi-alkalmazottaknak

Az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) iratait kezelő hatóság megszabadulna az egykori Stasi-alkalmazottaktól.

A Stasi megmaradt iratai kezelő német szövetségi hivatal új elnöke, Roland Jahn tűrhetetlennek nevezte, hogy a hatóság 47 munkatársát még az NDK-tól “örökölte”. A szóban forgó beosztottakat a hivatal első elnöke, Joachim Gauck meghatározatlan időre alkalmazta, hogy könnyebb legyen a titkos iratok kezelése. Az érvényben lévő munkajogi szabályok miatt azonban később nem tudta elbocsátani őket, mint ahogy utóda, Marianne Birthler sem.

A helyzetet keddi sajtóértesülések szerint a konzervatív-liberális kormánykoalíció új törvénnyel kívánja megoldani. A német sajtó arról számolt be: olyan törvénytervezet van készülőben, amely kimondaná, hogy a hatóság a jövőben egyetlen olyan személyt sem alkalmazhat, aki korábban a keletnémet állambiztonságnál dolgozott.

Az említett 47 alkalmazottra vonatkozóan pedig azt irányozza elő, hogy számukra más szövetségi hatóságoknál kell – “képességeiknek megfelelő” – állást keresni. Értesülések szerint elsősorban minisztériumok jöhetnek szóba.

A Bundestag már a napokban napirendre tűzi a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik