Nagyvilág

Merkelék újabb választási kudarca

A szociáldemokraták nyerték meg a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában vasárnap tartott tartományi parlamenti választásokat.

Az egykori NDK-hoz tartozott tartományban az országos trend érvényesült, azaz folytatódott a szövetségi koalíciót alkotó pártok, a Merkel kancellár vezette CDU és a szabaddemokrata FDP támogatottságának a csökkenése. Ezzel szemben erősödtek a szociáldemokraták, és újabb tartományban folytatódott a környezetvédelmet zászlajukra tűző Zöldek szárnyalása.

A késő esti eredmények szerint a keleti tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mintegy 6 százalékkal növelte szavazatainak számát, és továbbra is a schwerini törvényhozás legerősebb pártja lesz.

A második helyen a kereszténydemokraták végeztek, a CDU azonban jelentős mértékben visszaesett, több mint 5 százalékpontot veszítve 2006-os eredményéhez képest. A kereszténydemokraták még soha nem szerepeltek olyan rosszul a tartományban, mint most.

Ezúttal először jutottak be a schwerini törvényhozásba a Zöldek, mégpedig úgy, hogy egy csapásra csaknem megduplázták öt évvel ezelőtt szerzett szavazataik számát.

A vasárnapi szavazás legnagyobb vesztese a liberális Szabad Demokrata Párt. Az FDP az idén eddig tartott hat tartományi választás eredményeként négy helyi törvényhozásból esett ki.

Agresszív plakátkampányának köszönhetően továbbra is a helyi törvényhozás tagja maradt a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD). Az elsősorban idegenellenes jelszavakat hangoztató párt jelentős mértékben visszaesett ugyan öt évvel ezelőtti eredményéhez képest, azonban – noha valamennyi politikai erő összefogott ellene – mégis túllépte a bejutáshoz szükséges parlamenti küszöböt.

A tartományban eddig Erwin Sellering szociáldemokrata miniszterelnök vezetésével az SPD és a CDU nagykoalíciója volt hatalmon. A rendkívül népszerű, 61 esztendős politikus – aki néhány évvel ezelőtt a nyugati Észak-Rajna-Vesztfáliából költözött át a keleti tartományba – nem zárta ki, hogy marad a jelenlegi nagykoalíció, de azt sem, hogy a Baloldal pártjával alakít kormányt.

A Németország egyik legszegényebb tartományának számító Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott választások országos erőpróbát jelentettek, és szakértők szerint újabb kudarcot a Merkel kancellár vezette szövetségi koalíció, különösen a kisebbik koalíciós partner, az FDP számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik