Nagyvilág

Robbanás egy franciaországi atomtelepen

A dél-franciaországi telepnél történt balesetben egy ember meghalt, és négyen súlyos megsérültek. Szivárgás nem történt.

A robbanás a dél-franciaországi Marcoule nukleáris kutatóközpont hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt. A balesetben meghalt munkás a robbanáskor vesztette életét, a négy súlyos sérültet helikopterrel szállították kórházba, és nem észleltek náluk sugárfertőzést.

A robbanás miatt nem volt szükség a dolgozók elszigetelésére, illetve evakuációjára – közölte a francia belügyminisztérium. Az esetleges radioaktív sugárzás érzékelésére rendkívüli intézkedéseket rendeltek el, de a telephelyen állandóan működő mérőeszközök nem jeleznek veszélyes sugárzást. A létesítmény köré ugyanakkor a tűzoltók biztonsági kordont vontak és egyelőre egyetlen dolgozó sem hagyhatta el a telephelyet.

A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleáris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották.

A CEA először azt közölte, hogy “jelenleg nincs szivárgás”, később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás. Az első vészhír megjelenése után másfél órával a CEA bejelentette, hogy “lezártnak” tekinti az incidenst, amelynek nem voltak “radiológiai veszélyei” és nem járt “a lakosság védelmére szolgáló intézkedésekkel” sem.

Az 1956 óta üzemelő Marcoule atomlétesítmény jelentős szerepet játszott a francia polgári és katonai fejlesztésekben. A telepen állították elő az első francia atombomba-kísérlethez falhasznált plutóniumot, majd egy hidrogénbombák gyártásához használt reaktort is működésbe állítottak. Mostanra legfőbb feladata a radioaktív hulladékok feldolgozása. A telepen úgynevezett MOX üzemanyagot is gyártanak, atomfegyverekben használt plutónium újrahasznosításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik