Nagyvilág

Rekordszintű sugárzás a sérült japán atomerőműben

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőműnél felhalmozott törmelékek közelében.

A Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat közlése szerint az egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás ereje eléri az óránkénti legalább 10 sievertet. Ez nagyjából háromszor akkor, mint a júniusban mér előző rekordszint. A cég szakemberei megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje.

A japán kormány nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett, s jelenleg csupán a március 15-én mért csúcsérték kétmilliomod része. Az atomerőmű a pusztító erejű, március 11-i földrengés és tengeri szökőár következtében rongálódott meg.

A márciusi balesetet követően óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.

A Tepco és a japán kormány a nukleáris baleset után öt hónappal azon dolgozik, hogy jövő januárig teljesen leállítsa a reaktorokat. Több lépést tettek és tesznek annak érdekében, hogy fokozatosan lehűtsék a reaktorokban lévő nukleáris fűtőanyagot, például hűtővizet keringető rendszert helyeztek üzembe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik