Nagyvilág

Ellenzéki olajfinomítóra támadtak Kadhafi hívei

Az akcióban az új líbiai vezetés legalább 12 fegyverese meghalt. Kadhafi hívei nem tettek kárt az olajfinomítóban, csak a kaput zúzták be.

A kelet-líbiai Rász-el-Unúf olajfinomítója elleni támadással nyilvánvalóan azt akarták akadályozni, hogy az új tripoli vezetés talpra állítsa az olajiparon alapuló líbiai gazdaságot. A gépkocsikon érkező támadók megkíséreltek behatolni a létesítménybe, s megrongálták a kapuját, de nem tettek kárt az egyébként nem teljesen működőképes üzemben. A támadók a Kadhafi-hű erők kezén lévő Szirt városa felől, a sivatagból jutottak el a finomítóhoz.

A Kadhafihoz hű fegyveresek néhány órával azt követően csaptak le az olajfinomítóra, hogy a Kadhafi-ellenes erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács bejelentette, hogy sikerült felújítania a líbiai vezető elleni felkelés során szinte teljesen leállt olajkitermelés egy részét.

A történtek egyúttal azt jelzik, hogy a hatalomra jutott Kadhafi-ellenes erők annak ellenére biztonsági kihívásokkal nézhetnek szembe, hogy az előző rendszer embereit – ez utóbbiak néhány fellegvárát kivéve – az egész országban kiszorították a hatalomból.

Az ÁNT közölte, hogy fegyveresei heves ellenállásba ütköztek a Kadhafi-hívek kezén lévő, sivatagi Bani Valid birtoklásáért negyedik napja folyó harcokban. További összecsapásoktól tartva a városból hétfőn is sok civil menekült el, többségük azonban a településen rekedt.

Brigi Raffini nigeri kormányfő Niamey-ben külföldi diplomaták előtt bejelentette, hogy Kadhafi környezetéből 32 ember – köztük a hatalmától megfosztott vezető Szaad nevű fia és három tábornok – menekült szeptember 2. óta Líbiából a szomszédos Nigerbe. Raffini hozzátette, hogy a 32 embert “humanitárius megfontolásból” fogadták be, s nem tudnak arról, hogy bármelyikük ellen nemzetközi bíróság elfogatóparancsot adott volna ki vagy nyomozást folytatna.

Közben Kína bejelentette, hogy már Peking is elismeri az ÁNT-t, mint az ország kormányzó hatóságát és a líbiai nép képviselőjét. Kína korábban több alkalommal is kapcsolatba lépett az akkor még líbiai ellenzék vezetőivel, de mindvégig ellenérzését fejezte ki a NATO beavatkozásával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik