Nagyvilág

Késik a líbiai felkelők győzelme

A vártnál szívósabban védik Kadhafi utolsó bástyáit a hívei. A felkelők csapatai vitáznak: nem engedik egymást a front közelébe.

A Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőhöz hű erők szívós ellenállása késlelteti a felkelők teljes győzelmét – jelentették hírügynökségek hétfőn.

Három héttel a főváros elfoglalása után három olyan város maradt, amelynek bevétele szükséges ahhoz, hogy az új tripoli vezetés ellenőrzése alá vonja az egész országot: Bani-Valíd és Szirt – Kadhafi szülővárosa -, valamint messze délen Szabha.

A felkelők szerint csak idő kérdése e bástyák bevétele. Azt állítják, a folyamat csak amiatt lassult le, hogy megpróbálták tárgyalásos úton rávenni a törzsi vezetőket e városok feladására. E kísérletek sikertelenek voltak, a védők vasárnap megölték a felkelők tárgyalóküldöttségének két tagját.

Elképzelhető azonban, hogy a felkelők alábecsülték Kadhafi híveinek kitartását ezeken a helyeken, amelyeket a volt hatalom előnyben részesített az ország többi részéhez képest állásokkal, beruházásokkal és egyéb módon. Az új líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) beismerte: Bani-Valídot – amely a legnagyobb líbiai törzsnek, a mintegy egymilliós varfallának a központja – mintegy ezer harcos védi, noha korábban arra számítottak, hogy csupán 100-150-en vannak.

Ezenkívül rontják a harci szellemet a felkelők közötti viták. Azok a harcosok, akik az ország más részeiből Ban-Valídhoz siettek, hogy segítsenek az ostromban, az utóbbi napokban arra panaszkodtak, hogy bajtársaik nem engedik őket oda a fronthoz, mondván, hogy nincs szükségük külső segítségre.

A Bani-Valídból menekülő lakosok heves utcai harcokról számolnak be. A közelharc közben pedig a levegőből a NATO harci gépeinek zaja hallatszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik