Nagyvilág

Így zajlottak a megemlékezések 9/11-ről

A szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékeztek vasárnap az Egyesült Államokban, a merényletek tizedik évfordulóján.

[14:00] – Nemsokára kezdődnek a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások tizedik évfordulój alkalmából rendezett hivatalos megemlékezések New York-ban, a lerombolt Világkereskedelmi Központnál. Barack Obama amerikai elnök és Michelle Obama first lady már megérkezett New York-ba, ahol már gyülekeznek az emberek, hogy fejet hajtsanak az áldozatok előtt.

[14:10] Megérkezett a Ground Zeróhoz George Bush és Barack Obama, akik feleségeikkel együtt közösen néma fejhajtással emlékeztek meg a terrortámadás áldozataira, majd áldozatok családtagjait üdvözölték. Ez az első alkalom, hogy a jelenlegi és az előző amerikai elnök együtt jelent meg a helyszínen.

[14:20] Miközben az Egyesült Államok a terrortámadásra emlékezik, nagyjából nyolcvan amerikai katona sebesült meg egy afganisztáni katonai bázis elleni teherautóbombás öngyilkos merényletben. Bővebben…

[14:40] Az amerikai himnusszal megkezdődtek a hivatalos megemlékezések New York-ban.

Tíz évvel ezelőtt történt
[14:46] – New York-i idő szerint délelőtt 8:46-kor becsapódott az American Airlines 11-es, Bostonból Los Angelesbe tartó járata a Világkereskedelmi Központ északi tornyába, a 93. és 99. emelet közé. A Boeing 747-es fedélzetén 92-en voltak.

 

[14:40] A megemlékezéseket Michael Bloomberg, New York polgármestere nyitotta meg egy rövid beszéddel, majd egy percces néma csenddel emlékeztek az első gép becsapódására.

[14:50] A terrortámadásban meghalt emberek rokonai megkezdték a 2 977 halálos áldozat nevének felsorolását, ami az elmúlt tíz évben szokássá vált.

Tíz évvel ezelőtt történt
[15:03] – New York-i idő szerint 9:03-kor a United Airlines 175-ös járata, egy Boeing 767-es, 65 emberrel a fedélzetén becsapódott a Világkereskedelmi Központ déli tornyába a 77. és a 85. emelet között.. Kezd egyértelművé válni, hogy nem baleset, hanem terrortámadás történt. A becsapódást milliók nézik élőben.

 

[15:03] Megszakították az áldozatok neveinek felsorolását, hogy néma csenddel emlékezzenek a második gép becsapódására, majd George Bush olvasott fel egy idézetet Abraham Lincoln amerikai elnöktől. A megemlékezésen nem mondanak beszédeket, csak felolvasásokat tartanak.

[15:10] Folytatódik a halálos áldozatok neveinek felolvasása, miközben megnyitották a Világkereskedelmi Központnál épített emlékhelyet. A lerombol tornyok alapjának helyén elhelyezett vízesésesek az évfordulón csak a terrortámadásban meghalt emberek rokonai látogathatják, és másnap nyitják meg mindenki előtt.

Tíz évvel ezelőtt történt
[15:30] – George Bush amerikai elnök Floridában sajtótájékoztatót tart, terrortámadásként jellemezve a Világkereskedelmi Központnál történteket.

 

[15:35] Megkezdődnek a megemlékezések a washingtoni Pentagon épületénél, egy perces néma csenddel emlékezve meg a gép becsapódására.

Tíz évvel ezelőtt történt
[15:37] – Helyi idő szerint 9:37-kor becsapódott a washingtoni Pentagonba az American Airlines 77-es járata, egy Boeing 757-es, 64 emberrel a fedélzetén, 184 ember halálát okozva. Pár perccel később kiürítik a Fehér Házat, és a kongresszus épületét, és teljes légtérzárat rendelnek el az Egyesült Államok kontinentális része felett.

 

[15:40] Az amerikai védelmi minisztérium épületénél Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök tanácsának elnök, Joe Biden amerikai alelnök és Leon Panetta védelmi miniszter emlékezik a támadásra. Barack Obama este negyed tízkor helyez el koszorút a Pentagonnál.

Tíz évvel ezelőtt történt
[15:59] – Összedőlt a Világkereskedelmi Központ déli tornya, 56 perccel a 175-ös járat becsapódása után. Egy perccel később az összes tűzoltót kirendelik az Északi Toronyból. Manhattant szürke porfelhő lepte be.

 

[16:03] Megkezdődtek a megemlékezések a pennsylvaniai Shanskville-nél, ahova közben elindult Barack Obama elnök.

Tíz évvel ezelőtt történt
[16:03] – A Pennsylvania államban található Shanskville-nél helyi idő szerint 10:03-kor a földbe csapódott a United Airlines 77-es járata, miután az utasok rátámadtak a gépeltérítőkre. A gép célpontja a Fehér Ház, vagy a kongresszus épületet lehetett.

 

[16:15] Joe Biden amerikai elnök a 9/11 generáció önfeláldozását dicsérte a Pentgonnál mondott beszédében, aaz egyik legnagyszerűbb amerikai generációként jellemezve őket.

 

Tíz évvel ezelőtt történt
[16:28] – Összedőlt a Világkereskedelmi Központ északi tornya, 102 perccel a 11-es járat becsapódása után. Az épület északnyugati alsóbb emeletei az összeomlás után egy ideig állva maradnak, majd azok is ledőlnek.

 

[16:28] New York-ban néma csenddel emlékeztek meg az észeki torony összeomlására, majd Ruddy Giuliani tartott felolvasást, aki a terrotámadások idején volt a város polgármestere. Az akkor mutatott teljesítménye miatt tisztelt politikus tapsot kap.

[16:30] Több ezren gyűltek össze a pennsylvaniai Shanskville-nél, hogy megemlékezzenek a hősnek tekintett utasokra, akik rátámadtak a gépeltérítőkre. A Guardian helyszíni tudósítójának elmondása szerint Kaliforniából és New York-ból is utaztak emberek, hogy fejet hajtsanak az áldozatok előtt, akiknek neveit harangozás mellett olvasták fel.

[16:47] Orbán Viktor kormányfő Barack Obama elnöknek írt levelében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjainak és az amerikai népnek – jelentette az MTI. Orbán Viktor a levélben világossá tette: a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben.

Tíz évvel ezelőtt történt
[17:16] – Az amerikai légtér teljesen kiürült, miután az utolsó, még levegőben lévő kereskedelmi járat is leszállt. Az amerikai repülésirányítás 3 300 kereskedelmi járatot, és 1 200 magángépet irányított amerikai és kanadai repülőterekre, a légtérzár bevezetése után Ekkor már csak az amerikai légierő gépei, köztük az amerikai elnököt szállító Air Force One van a levegőben az Egyesült Államok felett. Közben az összeomlott tornyok romjai között folytatja a túlélők utáni kutatást a New York-i tűzoltóság, amely 343 tagját vesztette el a támadásban.

 

[17:18] . Ezzel véget is értek támadásokkal kapcsolatos főbb események és megemlékezések az Egyesült Államokban. Barack Obama és felesége még elutazik a pennsylvaniai Shansksville-be, ahol koszorút helyeznek el a 93-as járat áldozatainak emlékművénél. Az elnöki pár este tér vissza Washingtonba, ahol a Pentagonnál koszorúznak, majd egy „remény” jelszóval meghirdetett koncerten vesz részt.

(A 2001 szeptember 11-ei terrortámadások részletes idővonalát ide kattintva érheti el.)

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik