Nagyvilág

Egy magyar lelkész drámai felhívása Szlovákiában

Szlovákiában egyre emelkedik azoknak a száma, akik nyíltan vállalják, hogy már felvették a magyar állampolgárságot:

Gubík László egyetemista, és néhány más személy után most Kassai Gyula lévai református lelkész jelentette be, hogy februárban kérelmezte és augusztusban Komáromban fel is vette a magyar állampolgárságot.

“Meggyőződésem, hogy nekünk, szlovák-magyar állampolgárságú felvidéki magyarok legtöbbjének a Berényi (Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke) és a civilek által választott utat kellene járni, ahhoz, hogy a hatalomra minél nagyobb politikai nyomás nehezedjék és az állampolgársági törvény módosuljon” – áll Kassai Gyula nyilatkozatában.

“Szükség van a Gubík László féle útra is, bár tisztában vagyok azzal, hogy a szlovák állampolgárság elvesztése a felvidéki magyarság politikai súlyát gyengíti. Én mégis az ő példáját követem, mert ez is fontos jelzés a hatalom számára és az ő bátor kiállását ily módon is támogatni kell. Nem szabad egy pillanatra sem meghátrálni és ezt az ügyet napirenden kell tartani mindaddig, amíg a változás megszületik” – szögezte le a református lelkész. Rámutatott: szülei és felmenői is mindnyájan magyar állampolgárok voltak, de a történelem folyamán saját akaratuktól függetlenül elveszítették azt.

“Magam 2011. február 16-án nyújtottam be a honosítási kérelmet és annak elfogadása után augusztus 25-én, Komáromban, magyar állampolgársági esküt tettem, ezáltal közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává váltam. Ez a döntés úgy gondolom identitásomban megerősít és nem sérti sem Szlovákia, sem polgárai jogait és érdekeit” – írja. Hozzátette: szlovák állampolgárságáról nem kíván lemondani.

“Bejelentésemet abban a reményben teszem, hogy Szlovákia Kormánya és Nemzeti Tanácsa a jelenleg érvényes állampolgársági törvényt az elkövetkező időben úgy módosítja, hogy állampolgári jogaimmal, mint a Szlovák Köztársaság szabad és törvénytisztelő polgára továbbra is szabadon élhetek” – áll Kassai Gyula nyilatkozatban.

Szlovákia a határon túl magyarok könnyített honosításáról hozott tavalyi budapesti döntésre reagálva úgy módosította vonatkozó törvényét, hogy elveszíti eredeti állampolgárságát az, aki felvesz egy idegent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik