Nagyvilág

Jóváhagyott olasz megszorítások, szétvert tüntetés

Az olasz szenátus jóváhagyta a kormány megszorító csomagját, miközben a rendőrség tüntetőket oszlatott az épület előtt.

A szenátus 165 szavazattal 141 ellenében fogadta el az intézkedéscsomagot, amelyet a koalíció bizalmi szavazással kapcsolt össze, hogy ezzel biztosítsa a Berlusconi-kormány mögött álló erők összefogását a terv részletei fölött zajló több heti civakodás után. Az elfogadott csomag az ország államháztartási hiányának 54 milliárd euróval történő lefaragását célozza hároméves távlatban.

A szenátus épülete előtt mintegy ötszáz tüntető próbálta áttörni a rendőrségi kordont. A tüntetőket könnygáz bevetésével és gumibottal verte szét a rendőrség. Renato Schifani, a felsőház elnöke külön megszakította a szavazási procedúrát, hogy köszönetet mondjon a rendőrség fellépéséért és elítélje az erőszakot, amely szavai szerint “sebet ejt a demokrácián”.

Híradások szerint senki sem sérült meg a rendőrökkel való összetűzésben, amelyre egy nappal azután került sor, hogy kedden a legnagyobb itáliai szakszervezet, a CGIL felhívására tízezrek tüntettek az olasz városokban a jobbközép kormány megszorító intézkedései ellen, és sztrájkolt a közlekedési dolgozók nagy része, komoly fennakadásokat okozva országszerte.

A csomagot még a képviselőháznak is meg kell szavaznia, a Silvio Berlusconi vezette koalíciónak azonban ott is többsége van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik