Nagyvilág

Megbénulhat Olaszország kedden

Általános sztrájkot szervez Olaszországban a legnagyobb szakszervezet, tiltakozván a kormány megszorító intézkedései ellen.

A hatmillió tagot tömörítő szakszervezet, a CGIL szóvivője szerint Rómában és több olasz nagyvárosban 9-17 óra között várhatóak munkabeszüntetések.

A demonstrációk miatt szünetel a munka a közhivatalokban, a szóban forgó időszakban szünetelni fog a helyi, valamint a vasúti és a légi közlekedés.

A CGIL elnöke szerint a kormány megszorító csomagja “igazságtalan, mivel csak a dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtja, a gazdagokat nem”. “A kényszerű megtakarítások miatt megbénul a gazdaság, mivel a csomagban nincs semmilyen intézkedés a gazdaság fellendítésére” – fejtette ki Susanna Camusso.

A sztrájkot nem támogatja a mérsékelt CISL és UIL szakszervezet, mert szerintük a CGIL akciója pusztán politikai célokat szolgál.

Az olasz kormány augusztus közepén fogadta el a második megszorító csomagot, amely 45,5 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba a július közepén bejelentett, közel 80 milliárd eurós kiadáscsökkentésen felül.

Az MTI érdeklődésére a MÁV-Startnál azt közölték, hogy a vasúttársaság egyik járatát sem érinti az olaszországi munkabeszüntetés.

A Malévnál hétfőn délután azt mondták: jelenleg rendelkezésre álló információik alapján részleges, a földi kiszolgáló személyzetet érintő sztrájk lesz, így Malév-járatot várhatóan nem kell törölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik