Nagyvilág

Obama megszemlélte az Irén pusztítását

Az amerikai elnök felszólította a politikusokat, hogy ne tegyék politikai játszmává a szövetségi segélyek kifizetését.

Személyesen kereste fel Barack Obama amerikai elnök vasárnap a New Jersey állambeli Patersont, amely egyike volt a legtöbb kárt elszenvedő településnek az Irén hurrikánban. A háromórás látogatás alatt Obama házról házra járva megnézte az áradások okozta károkat, igyekezett megnyugtatni a helyieket, hogy a szövetségi kormányzat nem hagyja cserben őket, és megfelelő nagyságú segélyt kapnak az újrakezdéshez.

Az amerikai elnök egyben felszólította a politikusokat, hogy ne játszanak politikát a katasztrófasegélyekkel. Ezt azután mondta, hogy a képviselőház republikánus elnöke közölte: költségvetési megszorításokhoz kellene kötni a  szövetségi segélyek kifizetését, hogy ne nőjön az államháztartás hiánya.

Obamát Chris Christie, New Jersey kormányzója fogadta. A republikánus politikus, akit párjában többen is arra bíztatnak, hogy induljon Obama ellen a 2012-es elnökválasztáson, elismeréssel nyugtázta a demokrata párti elnök erőfeszítéseit az Irén okozta károk felszámolására.

A jövőre választási küzdelem elé néző Obama-kormány, okulva a Bush-kormányzatnak a 2005-ös Katrina hurrikán idején elkövetett hibáiból, mintegy 2 millió lakost menekíttetett ki a veszélyeztetett területekről. A vihar ugyan megkímélte az olyan nagyobb városokat, mint New York, Boston és Washington, mégis 13 államban 46 ember halálát okozta, és az általa bekövetkezett károk meghaladhatják a 10 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államokban az idei időjárási csapások még az Irén előtt 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak és több mint 700 emberéletet követeltek. A kár tíz esetben haladta meg az 1 milliárd dollárt: a múlt héten elvonult hurrikán mellett 2011-ben öt ilyen tornádót, egy-egy középnyugati és mississippi áradást, egy délnyugati aszályt és egy-egy középnyugati és északkeleti hóvihart regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik