Nagyvilág

Szivárog a víz a Washington-emlékműben

Úgy tűnik, a múlt heti földrengés nagyobb károkat okozott az obeliszkben, mint gondolták. Az Irén hurrikán erre tett rá egy lapáttal.

Tócsákra bukkantak az amerikai főváros legmagasabb építményében, a George Washington-emlékműben, miután az Irén hurrikán a hétvégén átvonult az Egyesült Államok keleti partvidékén – jelentette be szerdán az NBC televíziónak Carol Johnson, a Nemzeti Park Szolgálat szóvivője.

A víz jelenléte arra utal, hogy az emlékműnek az eddig gondoltnál súlyosabb károkat okozott az augusztus 23-i, 5,8-as erősségű földrengés. A helikopteres szemrevételezés során egy mintegy 120 centiméter hosszú és 2,5 centiméter széles repedést találtak az obeliszk csúcsának egyik háromszög alakú elemén. A további vizsgálatok legkevesebb két másik rést fedeztek fel.

A Wiss, Janney, Elstner Associates (WJE) nevű építővállalat pénteken ipari alpinistákat küldött fel az obeliszkre, akik rögzítették a repedést és vízhatlan anyaggal fedték be azt. Hétfőn mégis tócsákat találtak a turisták által kilátónak használt építmény belsejében. Az emlékművön eszerint olyan rések keletkezhettek, amelyeket eddig nem vettek észre.

A WJE a héten terjeszti elő a javításokra vonatkozó elképzeléseit, addig az obeliszket zárva tartják a látogatók elől. A Nemzeti Park Szolgálat igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy máskor is találtak már nedvességet az emlékműben és hogy az obeliszk szerkezete stabil maradt.

A trópusi viharrá szelídült Irén hurrikánnak – az 5 haiti és dominikai halottat is ide értve – legkevesebb 46 áldozata van. A Fehér Ház szerdán közölte, hogy Barack Obama elnök vasárnap felkeresi az áradások által egyik legsúlyosabban sújtott várost, a New Jersey állambeli Pattersont.

A Nemzeti Hurrikán Központ szerdán bejelentette, hogy az Atlanti-óceán fölött kialakult újabb nevesített vihar, a Katia az éjszaka folyamán hurrikánná alakulhat. Szakértők szerint jó esély van rá, hogy a viharrendszer nem éri el az amerikai szárazföldet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik