Nagyvilág

Nulla új munkahely augusztusban az Egyesült Államokban

Az augusztusi adatok sokkal rosszabbak, mint amire az elemzők vártak. A munkanélküliség változatlanul 9,1 százalék.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken publikált adatai szerint egyetlen egy új munkahely sem jött létre augusztusban az Egyesült Államokban. Elemzők arra számítottak, hogy 68 ezerrel fog nőni a munkahelyek száma. Tavaly szeptember óta ez a legrosszabb havi adat.

A munkaügyi minisztérium lefelé módosította a júliusi és a júniusi adatot is, összesen 58 ezerrel, ami azt jelenti, hogy júliusban 85 ezerrel, júniusban csak 20 ezerrel nőtt a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma. A versenyszférában is mindössze 17 ezer új munkahely létesült – júliusban még 156 ezer, júniusban 75 ezer -, miközben a kormányzati szektorban 17 ezres leépítés volt a múlt hónapban.

A legtöbb ágazatban csökkent a foglalkoztatás: három ezerrel a megelőző hónapokban húzóágazatnak számító feldolgozóiparban – első ízben 2010 október óta -, az építőiparban, a kereskedelemben, a szállításban. Jószerivel csak az egészségügyben nőtt a foglalkoztatottak száma, 30 ezerrel.

Elemzők megjegyezték: az Egyesült Államokban havonta legalább 250 ezer új munkahelynek kellene létesülnie ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a munkanélküliség – és élénküljön a belső fogyasztás -, ami két hónap kivételével mindig 9 százalék fölött volt 2009 május óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik