Belföld

Nem nőtt a munkanélküliség

A KSH adatai szerint amunkanélküliségi ráta 10,8 százalék volt a május-júliusi időszakban, nem változott a megelőző három hónaphoz képest.

A munkanélküliek száma lényegében megegyezett (négyezer fővel volt kevesebb) az egy évvel korábbival, 463 ezer fő volt 2011. május-júliusban.

Május-júliusban a 15-64 évesek 62,9 százaléka, azaz 4 millió 263 ezer fő jelent meg (foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként) a munkaerőpiacon, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ebből a létszámtöbbletből négyezerrel csökkent a munkanélküliek és 43 ezerrel, 3 millió 800 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma.

A második negyedév átlagához képest 23 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma és mindössze 2,5 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az első negyedévvel összevetve pedig 99 ezerrel többen találtak munkát a május-júliusi időszakban, és 27 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, aminek eredőjeként 1,4 százalékkal javult a foglalkoztatási arány és a 11,7 százalékos csúcsról 0,8 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint a foglalkoztatottak számának növekedése továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának emelkedése, illetve az ágazatokban emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg. A minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint előttünk álló időszakban a bővülést tovább fogja segíteni a kormányzat által indított közmunkaprogramok felfutása.

A KSH adataira reagálva Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője elmondta: a kormány gazdaságpolitikájának fókuszában továbbra is a munkahelyteremtés áll. A cél tíz év alatt egymillió új, legális, adózó munkahely megteremtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik