Nagyvilág

Megosztja az Európai Uniót a palesztin ENSZ-tagság kérdése

Szeptember 21-én az ENSZ Közgyűlésén szavazásra kerülhet sor Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságának ügyében.

Megpróbálnak kompromisszumra jutni a palesztin ENSZ-tagság ügyében az Európai Unió külügyminiszterei pénteken kezdődő kétnapos informális találkozójukon a lengyel tengermelléki Sopotban – írta a Rzeczpospolita című lengyel lap pénteken.

A második félévi lengyel EU-elnökség rendezvényeinek sorába illeszkedő csúcson jelen van Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és magyar részről Martonyi János külügyminiszter is.

Szeptember 21-én az ENSZ Közgyűlésén szavazásra kerülhet sor Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságának ügyében, miközben az EU kivételesen megosztott ebben a kérdésben. A sopoti csúcson kiderül, hogy lehetséges-e egyáltalán közös álláspontra jutniuk az uniós külügyminisztereknek – írta a lap.

Az EU-tagállamok egy része ellenzi az egyoldalú palesztin lépést, szerintük a jövőbeni palesztin állam csak Izraellel történő tárgyalások eredményeként jöhet létre. Mások viszont – elfásulva a közel-keleti tárgyalások tartós bénultságától – támogatnák a palesztin kérést. Az országok egy további csoportja kényelmetlen helyzetben van: egyrészt támogatják a palesztin törekvéseket, másrészt viszont nem akarják Izraelt sarokba szorítani. Lengyelország is azok közé tartozik, akiknek nehéz lenne a palesztin ENSZ-tagság ellen szavazni, hiszen 1988-ban elismerte Palesztinát, miközben Izrael egyik legszorosabb szövetségesének számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik